Beskytt deg mot solens skadelige stråler

  Utearbeid foregår i all slags vær: regn, vind og sterk sol. Når det regner eller er kaldt, er det vanlig å ty til klær som beskytter mot regn og kulde, men hva gjør du når solen skinner? Da er det viktig at du kler deg ordentlig og beskytter huden mot solens skadelige UV-stråler.

  Har du arbeidsklær til de solfylte sommermånedene? Bruk arbeidsklær som beskytter deg mot solen når du jobber utendørs. Da tar du vare på huden din og reduserer risikoen for hudsykdommer. Solens UV-stråler kan være skadelige for huden hvis du oppholder deg i solen uten solbeskyttelse. Derfor er det viktig at arbeidsklærne dine beskytter huden mot solen.

  Tekstiler gir delvis beskyttelse mot de skadelige strålene fra solen. Det varierer imidlertid hvor sterk beskyttelsen er. Hvor motstandsdyktige tekstiler er mot UV-stråling, avhenger blant annet av

  • tettheten til materialet
  • tykkelsen til materialet
  • fibrene materialet er laget av
  • fargen på materialet
  • tøyeligheten til materialet
  • eventuelle etterbehandlinger

  I tillegg påvirkes motstanden mot solstrålene av om produktet er vått, vasket osv. For å opprettholde den beste beskyttelsen er det derfor viktig at du på dager det er varmt eller du har et høyt aktivitetsnivå, skifter genser hvis den blir våt. Det er også viktig at du regelmessig sjekker og bytter ut arbeidsklærne når de slites ut, så du alltid er beskyttet mot UV-strålene.

  For å ta vare på klærnes UV-beskyttende egenskaper må du dessuten passe på at du følger vaskeanvisningene.

  EN 13758-2 UPF 40+

  Trenger du dokumentert beskyttelse mot solstrålene?

  MASCOT har valgt å sertifisere et utvalg av produktene i SAFE-serien etter standarden (NS-)EN 13758-2 (beskyttende egenskaper mot ultrafiolett solstråling), da disse klærne ofte brukes utendørs i all slags vær. MASCOTs utvalg av (NS-)EN 13758-2-sertifiserte produkter inkluderer overdeler som T-skjorter, langermede gensere og collegegensere. Dette er lette produkter som du kan bruke som primærlag når solen skinner og UV-strålingen er som høyest.

  Se MASCOTs produkter sertifisert etter (NS-)EN 13758-2

  For å få (NS-)EN 13758-2-sertifiseringen må det oppnås en ultrafiolett beskyttelsesfaktor (UPF-verdi) på minst 50 ved testing. Dette er minimumsverdien som må opprettholdes – og kunne dokumenteres ved løpende nysertifisering – for at sertifiseringen skal fortsette å gjelde. Hvis dette oppnås, kan produsenten merke produktet med «UPF 40+». Merkingen UPF 40+ betyr at brukeren er sikret UV-blokkering på minst 97,5 %. Dette betyr at mindre enn 2,5 % av solens skadelige UV-stråler trenger gjennom materialet.

  Ingen hokus pokus

  Et tykt lag med solkrem på tørr hud beskytter bedre enn et tynt lag med solkrem etter flere turer i bassenget. På samme måte beskytter et sterkt og tett stoff bedre enn en tynn og luftig T-skjorte. Du må med andre ord passe deg for tynt materiale som ikke beskytter deg tilstrekkelig når du er utsatt for solstråler på jobb.