Kompromissløs sikkerhet og komfort

i en ny serie av flerbeskyttelsesklær
Verneklær - MASCOT® MULTISAFE - 2014
7. August 2014

Flerbeskyttelsesklær har i mange år nesten utelukkende hatt som formål å beskytte brukeren mot elementer utenfra, så som lysbuer, gnister osv., og det skal de fremdeles. Nå kommer det imidlertid en serie av beskyttelsesklær hvor ikke bare sikkerheten har vært et viktig fokus under utviklingsprosessen. Den innvendige komforten med en velsittende passform, god bevegelsesfrihet og klærnes funksjoner, så som lommer, stropper og justeringsmuligheter, har vært fokusområder.

Optimalt sett bør arbeidsklær testes i bransjene, før klærne blir masseprodusert. Det er nøyaktig hva MASCOT har gjort med den nye MASCOT® MULTISAFE-serien. Resultatet er ni gjennomtestede produkter hvor hverken sikkerhet, funksjoner eller design er kompromittert.

Arbeidsklær som ikke merkes

«Vårt fokus er å gi kundene våre klær som de ikke bare føler seg trygge i, men som de faktisk ikke merker at de har på seg. Du merker sjelden klær som fungerer og støtter kroppens naturlige arbeidsbevegelser, og som har riktige funksjoner og godt plasserte lommer», sier administrerende direktør Michael Grosbøl, som selv har fulgt utviklingsprosessen av MASCOT® MULTISAFE-serien nøye.

MASCOT® MULTISAFE Jakke - Patagonia - 2014

Testet i bransjene før produksjon

Serien har vært under utvikling i over halvannet år. Noe av det mest tidskrevende, men også det viktigste, var de innlagte brukertestperiodene når MASCOTs utviklingsavdeling sendte arbeidsklærne til arbeidsplasser rundt om i Europa. Ansatte i områdene gass-, olje- og elektrisitetsforsyning har testet klærne i sitt daglige arbeid. De har gitt løpende tilbakemeldinger samt forslag til eventuelle endringer som MASCOT har videreutviklet. For eksempel førte forslag fra brukerne til en forbedret plassering av tommestokklommen, noe som er av stor betydning for komforten. Testpersonene var lei av at alle arbeidsklærne hadde tommestokklommene plassert bak på benet. Dette fører til at man sitter på verktøyet når man sitter, og at verktøyet kjennes hver gang man kneler eller sitter på huk. MASCOT hadde en lengre dialog med sertifiseringsinstituttet og kom fram til en løsning som kunne sertifiseres. Testpersonene ble også svært begeistret for løsningen fordi den gir en betydelig økning av komforten ved alle bevegelser.

Flammehemmende hele bruksperioden

Parallelt med testingen hos brukerne arbeidet MASCOTs egne laboratorier på høytrykk for å finne stoffet med den helt rette kombinasjonen av egenskaper. «Over 40 ulike stofftyper ble testet for alt fra krymping til slitestyrke og flengestyrke», sier Michael Grosbøl. Han understreker videre at valg av de beste stofftypene kommer brukerne til gode: «I motsetning til mange andre leverandører bruker MASCOT et 100 % iboende materiale hvor selve fibrene inneholder de flammehemmende egenskapene. Det betyr at de flammehemmende egenskapene ikke forsvinner ved gjentatt vask. Dette kan være tilfelle for produkter der de flammehemmende egenskapene er lagt på via en overflatebehandling, og hvor brukeren ikke har mulighet til å vite når «sikkerheten forsvinner».

Hi-vis jakke - MULTISAFE - 2014

Flere velger flerbeskyttelsesklær

Ikke alle har bruk for sertifisert antistatiske, syrefaste og flammehemmende arbeidsklær som også beskytter mot lysbuer og tilfeldig sveising. Stadig flere bransjer får imidlertid øynene opp for hvordan riktige arbeidsklær kan redusere risikoen for visse typer arbeidsskader. I tillegg til elektrikere er det spesielt arbeidere innen oppbevaring og distribusjon av energi (gass-, vind-, el- og oljeenergi) som bruker flerbeskyttelsesklær. Disse medarbeiderne befinner seg ofte ute og i nærheten av kjørende maskiner og lastebiler. Klærne skal derfor til tider også være vindtett, vanntett og pustende, samt være fluoriserende og ha reflekser. Den nye MASCOT® MULTISAFE har alt. En vinterjakke og en vinterbukse som hver er godkjent etter ikke mindre enn ni forskjellige standarder. Til resten av året fås fluoriserende arbeidsbukser, en overall og en arbeidsjakke. Disse plaggene er i tillegg til vanlige standarder også behandlet med et smussavvisende belegg som gjør at de fluoriserende plaggene holder seg rene og synlige over lengre tid. I tillegg kommer det fire produkter beregnet på bruk innerst: En t-skjorte, en genser og en langermet funksjonsundertrøye samt et par funksjonsunderbukser. Alle de fire plaggene er antistatiske, flammehemmende og sydd med flammehemmende tråd.

MASCOT® MULTISAFE - Verneklær - 2014

De fluoriserende plaggene er godkjent etter den nye, strenge standarden EN ISO 20471. Produktene er også utstyrt med mer refleksmateriale enn hva som kreves i henhold til standarden. Alle fluoriserende produkter er i overensstemmelse med kjemikaliestandarden EN 13034, og som en av de få i bransjen har begge MASCOTs jakker klasse 2 i lysbuestandarden EN 61482-1-2.