I fremtiden skal brukte arbeidsklær brukes i nye klær

    Samarbejde mellem MASCOT og Teknologisk Institut 2022
    Wed, 17 Aug 2022

    MASCOT og sju større aktører fra den danske tekstil- og gjenvinningsindustrien samarbeider – støttet av det danske miljødirektoratet – med det danske teknologiske institutt om et ambisiøst mål: Klesavfall skal i fremtiden kunne bearbeides til en så høy kvalitet, at det kan brukes direkte i produksjonen av nye klær.


    Kvaliteten skal forbedres

    Den grønne omstillingen av klesbransjen krever nye tilnærminger til klesdesign, og til prosessene som skal transformere klesavfall til brukbare fibre i nye tekstilprodukter.


    Derfor samarbeider MASCOT med aktører i klesbransjen, samt aktører innen materialer og gjenvinning i prosjektet Den Cirkulære Tekstilindustri, støttet av Miljødirektoratets utviklings- og demonstrasjonsprogram (MUDP). Målet er at kvaliteten på det resirkulerte tekstilmaterialet skal være såpass høy at det kan introduseres direkte i den eksisterende verdikjeden. Slitte og brukte klær skal altså kunne bli til nye klær.


    «Utfordringen med tekstiler er den samme vi har med plast. I likhet med plast er tekstiler designet for å tåle vask og slitasje. Men for å kunne resirkulere dem, må vi kunne skille materialene og fjerne fargestoffer og impregneringsmidler, uten at selve materialet blir skadet», sier prosjektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institutt.


    Glede i klesbransjen

    I samarbeid med klesprodusentene som deltar – Five Units, Sustainawear, Hummel og Knowledge Cotton Apparel – vil det i løpet av prosjektet f.eks. utvikles designguider for å sikre at det i fremtiden brukes materialer av høy kvalitet med stort resirkuleringspotensiale.


    «Vi står virkelig på for å produsere klær på en mye mer ressursansvarlig måte, men prosjektet viser at vi ikke kan gjøre det alene. Svært mange prosesser henger sammen, og for å løse denne utfordringen må alle prosessene involveres, fra designfasen til den virkelige resirkuleringen. Vi klarer ikke dette alene, men trenger hjelp innad i tekstilindustrien. Derfor er det både nødvendig, viktig og spennende å være en del av et større samarbeid, der vi skal flytte litt på de grønne målene», sier CSR-sjef Kristina Vigen fra Mascot International A/S.