Patagonia

    MASCOT har i en årrekke latt arbeidere teste arbeidsklær under ekstreme forhold rundt om i verden, slik at klærne blir testet selv i de mest ekstreme situasjoner. Man må si det er ekstremt når Centre Terre sender en ekspedisjon til en av verdens fjerne hjørner.

    Ekstreme vindstyrker og regnmengder

    Hva må klærne tåle på en slik tur? Slitestyrke er selvfølgelig viktig, ettersom landskapet i Patagonia kan være både skarpt og røft. Det tar over 24 timer å seile til Patagonia fra nærmeste havn. Det aller viktigste er at klærne beskytter deltakerne mot all slags vær. Og vær må man regne med i et klima der vinden regelmessig har en stormstyrke på 27 meter i sekundet og enkelte vindkast kan ha orkan styrke på 50 meter i sekundet. På denne typen ekspedisjon kan det komme over 80 mm regn om dagen og ca. 700 mm regn i løpet av en måned. Ekspedisjonsområdet har i snitt 8000 mm regn i året.

    Patagonia - Mann

    Når stormen raser, er det alvor

    Ekspedisjonen handler blant annet om godt teamsamarbeid – Også med tanke på å beskytte hverandre i røffe omgivelser. Det er ikke bare enkelt å sette opp et leirområde, blant annet fordi materialene må bæres fra båtene og til leiren. «For å avlaste ekspedisjonsdeltakerne fra tunge løft og slitsomme arbeidsdager valgte vi å transportere byggematerialene opp fjellet ved å bruke en løypestreng med en liten motor, som jeg hadde laget på forhånd. Under arbeidet måtte vi imidlertid ta hensyn til vinden, som plutselig kunne komme med vindstøt på opp i 120 km/t.
    I Patagonia er det vinden som setter dagsordenen, og vi kjente vindens styrke allerede de første dagene. Vi hadde satt opp noen svært tunge millitærtelt, som skulle gi oss ly de første ukene frem til leiren var klar. Disse ble imidlertid røsket løs av vinden den første natten. Den andre natten blåste teltene langt bort og ble delvis ødelagte. Det var en viktig påminnelse om hvor kraftfull vinden kan være. Vi måtte være ekstra forsiktige da vi håndterte og samlet sammen byggematerialene av tre og polykarbonat, og ikke minst de skarpe metallplatene, slik at materialene ikke ble tatt av vinden. Slike ekspedisjoner krever et svært godt samarbeid, og man har et stort ansvar for hverandre. Men uansett hvor sterk vinden blir, er de menneskelige verdiene på Madre de Dios sterkere enn stormene.»

    Florian, utdannet bil- og båtmekaniker. Jobber nå innen bygg og anlegg og har spesialisert seg på arbeidssteder som har dårlig fremkommelighet eller ligger i høyden. Under ekspedisjonen er det hans ansvar å bygge leiren og reparere maskiner og motorer. Han er dessuten en erfaren huleforsker og fjellklatrer.
    Kvinne - Patagonia

    Regn og hagl i enorme mengder

    «Under ekspedisjonen jobbet jeg ute til alle døgnets tider. Til vanlig jobber jeg som kameraoperatør og kontrollerer sanitetsledninger. Jeg er derfor vant til å jobbe utendørs i all slags vær i Europa. Vår regel er at så lenge utstyret ikke blir ødelagt, skal vi jobbe – uansett vær. Været på ekspedisjonen var imidlertid mye mer ekstremt.
    Værets konsekvenser er store for oss. På et tidspunkt dro jeg og fire andre på tur for å besøke en annen leir. Det tok fire dager å gå fra hovedleiren. Da vi kom frem til leiren, fant vi ut at det var best å slå leir i en liten fordypning i klippene, slik at den kraftige vinden blåste over teltet i stedet for å røske og dra i det. Dessverre regnet og haglet det hele natten. Haglet blokkerte avløpshullene våre, og vannet begynte å stige. Det var ca. fem centimeter vann i teltet mitt, og teppet absorberte vannet som en svamp. Det var en forferdelig natt! Tidlig om morgenen spurte jeg om jeg kunne dra tilbake til hovedleiren. Men da jeg så den fantastiske kalksteinen på Madre de Dios, ombestemte jeg meg med én gang. Det gjorde meg ingenting å sove i det våte teppet mitt. Det var virkelig verdt det for opplevelsens skyld.»

    Laurence: sanitetsoperatør til daglig, men også utdannet huleforsker

    På ekspedisjon med MASCOT